Längtar tillbaka

Har varit hemma i två veckor efter tre veckors vistelse på Gotland. Jag längtar tillbaka. Det är något speciellt med Gotland, både historiskt och hur det är idag. För det första så är ön alldeles fantastisk för en naturälskare, mer spännande och vacker natur är svår att finna (skulle vara de norska fjällen då). För det andra så är vädret nästan alltid soligt och varmt (Gotland brukar ligga i topp vad gäller soltimmar på sommaren). Sedan har vi ju den storslagna ringmuren runt gamla Visby, salmbärsylten (mums) och alla dessa ruiner överallt som vittnar om en historia som ständigt är närvarande. Vi får inte glömma stränderna. Finns små guldkorn överallt, med mjuk finkornig sand som silas mellan tårna. Så för dig som gillar historia, soliga dagar, härliga stränder, vacker natur och att strosa runt på medeltida gator innanför ringmuren i Visby är Gotland är givet val.

Synd bara att det är så långt dit. Från Malung tar det nästan en hel dag med färja och bilväg att ta sig till den läckra ön. Men det är det värt. Och du, glöm inte att besöka Gotlands museum (Fornsalen) när du är i Visby. Just nu en utställning om "Döden på galgbacken". Även en annan utställning om arkeologi "Nyfiken på arkeologi? - Kalla spår".



  

Liten sammanfattning om den stora grävningen

Nå, så var tre veckors grävning på Västergarn till ända. Himla roligt och kunskapshämtande veckor som jag redan saknar. I mitt schakt var det jag, Anna, Emelie, Cecilie, Hans och Madde. Sammanlagt med alla shackt (från schakt 34 till schakt 40) var vi cirka 30 grävare som bar jord och sållade och grävde så blåsorna frodades på de mest märkliga ställen. Det djupaste schaktet (har glömt vilket) blev över 110 cm djupt och hade en del kollager som kansek nästa år ska tittas vidare på. Vårt schakt, 34:an, var fyndrikast och krävde mest grävning och sållning, likaså  efterarbete med sortering och fyndlistor (Hans och Cecilie satt till 17.00 på torsdagen med fyndlistorna). Schaktet längst bort på Göthmans tomt, det som låg närmast vägen, visade sig innehålla en stenpackning som tolkats vara till en brygga som kanske är från vikingatid. Bryggan har sedan blivit ur bruk och man har byggt en väg ovanpå (som också har en ansenligt ålder). Det som förbryllar Johan och Maggan en aning är det faktum att det är ett så stort område mellan bryggan/hamnen och de byggnader som sedan finns högre upp på tomten (tomten är jättestor). Maggan kan kanske se en förklaring i detta med att under tidig medeltid hade man som en regel att minst 14 meter från stranden skulle vara någon slags frizon för fiskare och handelsmän från havet, att kunna packa upp och sköta sina allmänna sysslor som krävdes vid en hamn. Till saken hör dock att det tomrum som finns mellan brygga och byggnader är ansenligt mycket längre än de 14 meter som skulle krävas. Men Västergarn bär på många hemligheter, nästa års grävning ger kanske fler svar än frågor.

Som  malungsâr trivs man ju bäst med andra malungsâr runt sig, och det har vi sett till att ordna under dessa tre veckor  på Gotland. Första veckan fick vi sällskap av Björn, Matilda och Gabriel. De hade en himla fin lägenhet i Visby, modern och ljus. Våra första två veckor tillbringade ju vi på en bondgård och trivdes som fisken i vattnet. Vaknade varje morgon av kornas råmande och solens uppgång. Mysigt, mysigt.
Efter Björn, Matilda och Gabriel kom så Arne och Annika på snabbvisit över en helg. Vi blåste ned till raukarna och hann även med att vandra gata upp och gata ned i Visby. Sedan dök Lollo och Natalie upp. Mycket solande vid Tofta strand och för Lollos del en del ragg i Visby.
En natt var vi utan boende och löste det hela med att ta in på Holmhällar. Mycket bra ställe längst söderut på Gotland, kan rekomenderas. Därefter blev det Visby för hela slanten och Uffe dök upp som glad och nyfiken malungsâr. Han hade aldrig varit på Gotland förr och vi visade honom lite smultronställen. Historieintresserad som han är blev han mycket imponerad av domkyrkan. Då skulle han se domkyrkan i Lund. Där kan man snacka om kyrka.

Tack lilla Västergarn för den härliga grävningen, det härliga vädret och den härliga historien, de härliga grävarkompisarna och de härliga lärarna, och härliga lilla jag som fick uppleva allt detta.

Som att rensa bär

Utsikten från vårt hus i Eskelhem En stadig frukost innan grävningen börjar. Vackra Visby

Vika lådor

Nu börjar det närma sig slutet. Alla föremål som vi hittat i jorden skall ha sin slutförvaring i små vackra papperslådor som vi viker för brinnande livet. Alla föremål skall även ha ett ID-nummer som sedan överensstämmer med en fyndlista (förhoppningsvis). Två sorters lådor finns, en syrafri för järnföremål och en vanlig. Att göra listor tar tid. Hans och Cecilia höll fortfarande på när vi andra gick för dagen.

Våra fyndlådor tog upp två bord. Det är sänken, keramik, järn och mycket annat. Det som vi trodde var ett bronsskrin som Cecilia fick upp ur jorden från vårt schakt visade sig vara någon slags järndekoration som prytt något dryckesglas/horn. Men ingen vet säkert. Du kan se delarna i den stora vita syrafria lådan längst ned i bild.

Fick min skriftliga uppgift av Johan idag och  vill genast hugga tag i den, men måste bärga mig tills jag kommer hem och kan arbeta med den på det sätt som krävs. Roligt, roligt!

Idag har det varit värsta oväder här på Gotland. Regn och blåst har gjort att alla (och då menar jag alla) turister har satt sig i sina bilar för att shoppa, shoppa och shoppa. Ingen kan ju grilla eller ligga på Tofta strand. Det går knappt att köra bil. Nästa vecka kommer stockholmarna. Då är jag ínte här.

Många fyndlådor blev det.

Keramik Vårt fyndbord Leta ID-nummer

Sista tuvan läggs på Västergarn

Onsdag och sista schaktet stängs igen. Schakt 34 har varit oerhört fyndrikt. Både ben och keramik finns hur mycket som helst, likaså en hel del nätsänken och järnspikar. Mynten har ju också visat sig då och då, och det är ju aldrig fel även om antalet naturligtvis hade kunnat vara fler.
Halva onsdagen tillbringade vi i Västergarn med att fyndsortera, mäta in och fylla igen schakt 34 (vi var sist). Alla hjälpte till och ett visst kaos uppstod, men vi grejjade det. Eftermiddagen gick åt att på högskolan fortsätta sorteringen i små fina lådor med etiketter med fyndnummer. Våra fynd upptog ett helt bord.

I morgon får vi sovmorgon till 10.00. Så det så.

Vårt fyndbord på högskolan.

Sortering, sortering och sortering. Fyndlådor Mellanmål är bra att ha...


Brunnen

Brunnen som hittades i fredags hade vatten i sig och var ganska grund då berget  tog vid. Västergarn bjuder hela tiden på överaskningar. En annan brunn har återfunnits förrut, inte denna grävning dock. Men denna nya brunn visar att antingen var det ovanligt mycket vatten som behövdes i området eller så är brunnarna skilda från varandra i tid. Den ena kan ju ha blivit dålig eller börjat sina och man tog upp en ny.

Dagen blev lite stressig då vi skulle hinna klart med sortering av keramik och annat från schaktet. Vi hann inte. I morgon onsdag fortsätter vi sorterandet på förmiddagen för att på eftermiddagen åka till högskolan och arbeta vidare. Alla andra har lagt igen sina schakt med de fyrkantiga grästuvorna överst prydligt och grannt. Grävarkläderna börjar bli lite solkiga nu.

Brunnen med vatten i.

Plankorna som fodrade brunnen. Grävande och nyfikna tittar på brunnen. Pumpen i brunnen pumpar bort allt vatten för att hitta fynd i brunnens botten.


Måndag min sista vecka på Västergarn

Tog bussen från Visby till Västergarn och vid framkomst stod Johan i sin bil och sa att vi måste vända om och åka till högskolan för regnet verkar hålla i sig hela dagen. Så rätt han fick. Medan regnet strilade ned på högskolans fönster på Gotland satt vi och lyssnade på Maggan och Johan när de gick igenom våra frågor från arkeologiska rapporter och annan litteratur om Västergarn. Västergarn har en rik historia som aldrig verkar kunna bli komplett.

I fredags när jag var ledig så hittade Hans en brunn, och Cecilia hittade ett bronsbleck (kanske ett skrin) som togs upp med hela jordklumpen då den var väldigt skör. Vad jag längtar tills jag får se både brunnen och bronsskrinet.

I morgon (tisdag) ska vi vara och gräva på Västergarn hur vädret än ser ut. Vi måste bli klara och brunnen som Hans hittade ska arbetas vidare med, fynd ska mätas in och det ska ritas in och gud vet vad innan vi ska lägga igen schaktet och lägga på grästuvorna. Det kommer att bli övertid och jag skall ha med mig extra fika. Så det så.

Våra fyndhinkar

Vad är keramik och vad är sten? Hmm, vad är benen nu då? Fiskben

Majblomma från medeltiden

I torsdags fann Erik i sållet en "majblomma" i brons från medeltiden. Troligen är den en av flera blommor som smyckat ett läderskärp. Den tvättades och visades upp. Blomman var nästan hel och inte alls så skör man kan tro om saker som legat i jorden i nästan tusen år. Västergarn visar upp många olika fynd, allt från kol och ben till mynt och metallföremål som smycken och hårnålar. Vad försegick egentligen på platsen för tusen år sedan? Ingen vet riktigt säkert, och muren som går som en halvmåne runt platsen tiger.

Tog ledigt på fredag för att städa ur stugan före kl. 13.00 och dra vidare till nästa boende i Hollmällar för att  på lördag (i dag) dra  vidare till Visby och källarlägenhet 800 meter från ringmuren. Vädret är varmt men något ostadigare och inatt var åskan och regnet ständigt närvarande. Holmhällar var för övrigt mycket intressant ställe med många raukar alldeles vid havet. Här tas nog en del vykort.

Majblomma från medeltiden.

Snart är alla stenar borta i vårt schatk. Kol från en härd i vårat schakt. Raukar vid Holmhällar.

Bassäng, eller vad?

Hör och häpna så regnade det i morse. Blev lite osäker om det skulle bli utgrävning men åkte på vinst och förlust de sex kilometrarna till Västergarn. Och visst  var folk där, med regnkläder och gummistövlar. Vi  traskade till hembygdsgården och sorterade lite (lite!) fynd när regnet öste ned som värst. Försökte även att sortera upp keramiken i olika tidsperioder. Hmmm, inte alltid lätt det där med kornighet, glasering och mönster.

Senare på eftermiddagen kom Tv teamet från Västerdalarna och slog lovarna i fynden. De ville veta allt om gropar, keramiken, bronset och järnet. Johan och Maggan pratade och visade runt. Jag travade nöjt efter och undvek mycket noga att inte falla i någon grop. Ett av schakten har visat sig innehålla en bassäng av något slag. Har här varit turkiskt medeltida bad? Nej, hellre skinnberedning eller måhända beredning för fisktran. Bassängen är inte stor, att den skulle vara ett badkar för människa är något osannolikt då djupet endast är cirka en decimeter. Nu ska jag äta min munk...så det så.

Bassäng från medeltiden med Johan bredvid sig.

Tv team från Västerdalarna undersöker Västergarns utgrävningar. Vackert föremål från medeltiden som återfunnits i Västergarn,  Vackert föremål från medeltiden. 

RSS 2.0