Liten sammanfattning om den stora grävningen

Nå, så var tre veckors grävning på Västergarn till ända. Himla roligt och kunskapshämtande veckor som jag redan saknar. I mitt schakt var det jag, Anna, Emelie, Cecilie, Hans och Madde. Sammanlagt med alla shackt (från schakt 34 till schakt 40) var vi cirka 30 grävare som bar jord och sållade och grävde så blåsorna frodades på de mest märkliga ställen. Det djupaste schaktet (har glömt vilket) blev över 110 cm djupt och hade en del kollager som kansek nästa år ska tittas vidare på. Vårt schakt, 34:an, var fyndrikast och krävde mest grävning och sållning, likaså  efterarbete med sortering och fyndlistor (Hans och Cecilie satt till 17.00 på torsdagen med fyndlistorna). Schaktet längst bort på Göthmans tomt, det som låg närmast vägen, visade sig innehålla en stenpackning som tolkats vara till en brygga som kanske är från vikingatid. Bryggan har sedan blivit ur bruk och man har byggt en väg ovanpå (som också har en ansenligt ålder). Det som förbryllar Johan och Maggan en aning är det faktum att det är ett så stort område mellan bryggan/hamnen och de byggnader som sedan finns högre upp på tomten (tomten är jättestor). Maggan kan kanske se en förklaring i detta med att under tidig medeltid hade man som en regel att minst 14 meter från stranden skulle vara någon slags frizon för fiskare och handelsmän från havet, att kunna packa upp och sköta sina allmänna sysslor som krävdes vid en hamn. Till saken hör dock att det tomrum som finns mellan brygga och byggnader är ansenligt mycket längre än de 14 meter som skulle krävas. Men Västergarn bär på många hemligheter, nästa års grävning ger kanske fler svar än frågor.

Som  malungsâr trivs man ju bäst med andra malungsâr runt sig, och det har vi sett till att ordna under dessa tre veckor  på Gotland. Första veckan fick vi sällskap av Björn, Matilda och Gabriel. De hade en himla fin lägenhet i Visby, modern och ljus. Våra första två veckor tillbringade ju vi på en bondgård och trivdes som fisken i vattnet. Vaknade varje morgon av kornas råmande och solens uppgång. Mysigt, mysigt.
Efter Björn, Matilda och Gabriel kom så Arne och Annika på snabbvisit över en helg. Vi blåste ned till raukarna och hann även med att vandra gata upp och gata ned i Visby. Sedan dök Lollo och Natalie upp. Mycket solande vid Tofta strand och för Lollos del en del ragg i Visby.
En natt var vi utan boende och löste det hela med att ta in på Holmhällar. Mycket bra ställe längst söderut på Gotland, kan rekomenderas. Därefter blev det Visby för hela slanten och Uffe dök upp som glad och nyfiken malungsâr. Han hade aldrig varit på Gotland förr och vi visade honom lite smultronställen. Historieintresserad som han är blev han mycket imponerad av domkyrkan. Då skulle han se domkyrkan i Lund. Där kan man snacka om kyrka.

Tack lilla Västergarn för den härliga grävningen, det härliga vädret och den härliga historien, de härliga grävarkompisarna och de härliga lärarna, och härliga lilla jag som fick uppleva allt detta.

Som att rensa bär

Utsikten från vårt hus i Eskelhem En stadig frukost innan grävningen börjar. Vackra Visby

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0