Mystiskt kvarnstensbrott

Hmm. Mystiken tätnar. Ringde länsstyrelsen för att höra om de hade något i sina arkiv om kvarnstensbrottet Östra Utsjö Malung. De hänvisade till den broschyr som gjordes åt Malungs kommun när kvarnstensbrottet blev kulturreservat. Den har jag redan. Fick några namn jag ska ringa efter semestern. Alla har semester just nu så det är bara att bida sin tid.

Hur som helst verkar ingen veta så mycket om detta kvarnstensbrott, förutom den digra avhandlingen Peter Kresten och Co. gjorde år 1996. Enligt denna rapport ska stenar från Östra Utsjö ha sålts vida omkring i landet. Andra påstår att så är inte fallet. Fast när man skådar detta stora kvarnstensbrott så måste ju ofantligt många kvarnstenar ha huggits ut ur berget. Eller var det inte enbart kvarnstenar, var det kanske stenar till husgrunder och annat? Som sagt mystiken tätnar...

Hyllestad nästa

Gömda och glömda stenar

Planerar en resa till ett kvarnstensbrott i Norge, nämligen Hyllestad. Ligger ovanför Bergen, lite av en resa. Men spännande!

Liksom kvarnstensbrottet Östra Utsjö i Malung, har Hyllestads människor huggit i kvarnstensbrottet sedan 700-talet. Stort är det också, hela 27 km2. Inte så illa, detta måste ju bara ses!

Tjingleling på ett tag!

RSS 2.0